Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΑΙ ΕΙΔΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ - THE IDES OF MARCH


Mε τη συγκεκριμένη φράση τιτλοφορείται η νέα ταινία του George Clooney που αυτή την περίοδο παίζεται στους κινηματογράφους. Πρωτότυπος τίτλος σκέφτηκα. Άραγε τί να εννοεί ο ποιητής ;
Αἱ εἰδοί τοῦ Μαρτίου ( Idus Martiae ) είναι λατινική έκφραση με την οποία δηλωνόταν η δέκατη πέμπτη μέρα των μηνών Μαρτίου , Μαίου , Ιουλίου και Οκτωβρίου , των δε άλλων μηνών ήταν η δέκατη τρίτη μέρα.
Η λέξη idus-uum σημαίνει το ήμισυ , σχετικά με τους μήνες. Είναι μια λέξη που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στο ρωμαικό ημερολόγιο. Αἱ εἰδοί τοῦ Μαρτίου ήταν μια εορταστική ημέρα αφιερωμένη στο θεό Άρη και μια στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν εκέινη την ημέρα.
Βέβαια, το γεγονός που καθιέρωσε αυτήν την ημερομηνία στη συνείδηση των ανθρώπων είναι η δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα. Σύμφωνα με έναν χρησμό ο Ιούλιος Καίσαρας θα έβρισκε το θάνατο εκείνη την ημέρα. Πράγματι , το Μάρτιο του 44π.Χ. μια ομάδα Συγκλητικών με αρχηγούς το Γάιο Κάσσιο Λογγίνο και τον Μάρκο Ιούνιο Βρούτο ( λέγεται πως ήταν νόθος γιός του Ιουλίου ) τον μαχαίρωσε 23 φορές, ώσπου υπέκυψε.Τότε λέγεται πως ειπώθηκε η περίφημη φράση "Και εσύ τέκνον , Βρούτε;"αν και ιστορικά δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένο.
Από την ανάλυση και μόνο της φράσης μπορούμε να συμπεράνουμε πως η ταινία που θα δούμε στις οθόνες μας λέει πολλά για τα παρασκήνια της αμερικανικής πολιτικής, παράλληλα μας αποκαλύπτει πόσο κοντά στο θέατρο και την υποκριτική  βρίσκονται οι πολιτικοί, καθώς και οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν με κάθε μέσο (νόμιμο ή και παράνομο), να τους πλασάρουν στους ψηφοφόρους.Η ταινία "φωτογραφίζει "το σύγχρονο κόσμο της εξουσίας που είναι γεμάτος μυστικές συμφωνίες , ανηθικότητα και υπόγεια παιχνίδια κυριαρχίας.

Κ.Π. Καβάφης 
Μάρτιαι Ειδοί
Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.
Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις
αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις
να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις,
τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι.
Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια·
έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα όταν λάβεις,
τότε κυρίως πρόσεξε σα βγεις στον δρόμον έξω,
εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία,
αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο
κανένας A
ρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα,
και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα,
είναι μεγάλα πράγματα που σ’ ενδιαφέρουν»,
μη λείψεις να σταθείς· μη λείψεις ν’ αναβάλεις
κάθε ομιλίαν ή δουλειά· μη λείψεις τους διαφόρους
που χαιρετούν και προσκυνούν να τους παραμερίσεις
(τους βλέπεις πιο αργά)· ας περιμένει ακόμη
κ’ η Σύγκλητος αυτή, κ’ ευθύς να τα γνωρίσεις
τα σοβαρά γραφόμενα του A
ρτεμιδώρου.

Σημείωση:

Ο Αρτεμίδωρος προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Ιούλιο Καίσαρα (δίδοντας του ένα σημείωμα) για το σχέδιο δολοφονίας του από τους Βρούτο και Κάσσιο.
Ένας προφήτης είχε προειδοποιήσει τον Καίσαρα να προσέχει τη 15η ημέρα του Μαρτίου («Μάρτιαι Ειδοί»), ημέρα κατά την οποία προσπάθησε να τον ενημερώσει ο Αρτεμίδωρος...

2 σχόλια: