Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Κι αν έρθουν χρόνοι δίσεκτοι ....


Το ημερολόγιο σήμερα δείχνει 29 Φεβρουαρίου και μας θυμίζει πως το 2012 είναι ένα έτος δίσεκτο. Τί σημαίνει , όμως , δίσεκτο έτος και πώς καταλήξαμε κάθε 4 χρόνια να προσθέτουμε και μια επιπλέον ημέρα στο ημερολόγιό μας;
Όλα ξεκίνησαν όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν να γιορτάζουν τις καλοκαιρινές γιορτές του θερισμού μέσα στον ημερολογιακό χειμώνα. Και πώς συνέβη αυτό; Το έτος δεν αποτελείται από 365 ημέρες αλλά από 365 1/4 περίπου. Για πρακτικούς λόγους εμείς οι άνθρωποι κάναμε μια σύμβαση μεταξύ μας και ορίσαμε ένα έτος να έχει πάντα ακέραιο αριθμό ημερών.Έτσι σε βάθος χρόνου δημιουργήθηκε διαφορά ανάμεσα στο πολιτικό και στο τροπικό  έτος. Αποφάσισαν λοιπόν οι Ρωμαίοι να δράσουν άμεσα. Ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε το πρόβλημα στους φιλοσόφους. Ύστερα από υπόδειξη του έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη , ο Ιούλιος Καίσαρας όρισε κάθε 4 χρόνια να προστίθεται ακόμη μια "εμβόλιμη" ημέρα. Έτσι τα έτη που ο αριθμός τους διαιρείται με το 4 έχουν 366 ημέρες ( υπάρχουν και εξαιρέσεις ) και ονομάστηκαν Δίσεκτα, γιατί κατά την Ρωμαική εποχή ως εμβόλιμη ημέρα επαναλαμβανόταν η έκτη ημέρα πριν από τις Καλένδες
(  Καλένδες ονομάζοντα οἱ πρώτες ημέρες κάθε μήνα, η αρχιμηνιὰ/πρωτομηνιά)
του Μαρτίου. Τότε βέβαια ο Φεβρουάριος είχε πάντοτε 28 ημέρες , διότι η 24η υπολογιζόταν διπλά.( έτσι πήραν και την ονομασία , επειδή υπολόγιζαν την 24 Φεβρουαρίου δύο φορές και επειδή ήταν η έκτη μέρα πριν από την 1 Μαρτίου (που ήταν η αρχή του έτους για τους Ρωμαίους), η δεύτερη 24 Φεβρουαρίου που προστέθηκε ονομάστηκε δις έκτη μέρα, δηλαδή δεύτερη έκτη μέρα πριν από τον Μάρτιο) .  Αργότερα αυτή η μέρα μεταφέρθηκε στο τέλος του μήνα και έτσι έχει ο Φεβρουάριος 29 μέρες τα δίσεκτα έτη.
Κατά το δίσεκτο έτος σύμφωνα με δεισιδαίμονες αντιλήψεις του ελληνικού λαού δεν πρέπει να προβαίνουμε σε σημαντικά έργα και να αναλαμβάνουμε σημαντικές υποχρεώσεις π.χ. γάμος, αγορά κατοικίας.Οι αντιλήψεις αυτές πέρασαν και στη λαική παράδοση όπως φαίνεται και σε ένα παό τα πιο γνωστά δημοτικά μας τραγούδια "Του νεκρού  αδελφού ": 
 "κι εμπήκε χρόνος δίσεκτος, και μήνες οργισμένοι
κι έπεσε το θανατικό, κι οι εννιά αδελφοί πεθάναν"
 Αυτὲς οι αντιλήψεις περὶ δισεκτων/δυστυχῶν ετών έχουν βαθιά τις ρίζες τους στο χρόνο και μεχρις ενός σημείου μοιάζουν χαριτωμένες αρκεί βέβαια να μην μας καταδυναστεύουν τη ζωη.Διότι το σίγουρο είναι πως όταν πιστεύεις με πάθος πως κάτι κακό θα σου συμβεί αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιηθεί.Θα μου πείτε βέβαια , τί αλλό  χειρότερο  να περιμένει ο Έλληνας από το 2012;Οψόμεθα!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου