Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Καλώς ήρθες και πάλι Τρελό Καρναβάλι!!!

Διανύουμε την περίοδο του Καρναβαλιού ,  η οποία για τη φετινή χρονιά ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου ,  με αποκορύφωμα την ερχόμενη Κυριακή , την Κυριακή της Αποκριάς.Έτσι , αποφάσισα να ασχοληθώ με την προέλευση της λέξης Καρναβάλι.
Πρόκειται για μια γιορτή που έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο.Στην αρχαία Ελλάδα τελούνταν λατρευτικές τελετές προς τιμήν του θεού Διονύσου. Κατά τη διάρκεια αυτών των εορτών γίνονταν παρελάσεις με άρματα στις οποίες μετείχαν μεταμφιεσμένοι τραγουδιστές και χορευτές.Φορούσαν προσωπίδες δηλ. μάσκες και τραγουδούσαν σατυρικά τραγούδια.Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν σε σατύρους  και ξεχύνονταν στους δρόµους και στις γειτονιές συµπεριφερόµενοι «προκλητικά» µε τολµηρές φράσεις και πράξεις. Αυτό εξυπηρετούσε το σκοπό να επιτρέπεται να εκφράζονται ελεύθερα ερωτικές σκέψεις ενώ έκρυβαν την αληθινή τους ταυτότητα πίσω από τις µάσκες.
Οι Αποκριες και το Καρναβάλι είναι περίοδος κεφιού , ξεγνοιασιάς και ξεφαντώματος. Η λέξη "Αποκριά" ή "Απόκρεως " σημαίνει τον αποχαιρετισμό της κρεατοφαγίας «Από-κρέως» δηλαδή η αποχή από το κρέας.Το καρναβάλι είναι πλέον μία διεθνής λέξη που χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο για να δηλώσει τη γιορτή της Αποκριάς.Προέρχεται από το λατινικό "carnem levare " ή " carnis levamen "  που σημαίνει διακοπή της βρώσης κρέατος. Στα λατινικά caro - carnis σημαίνει κρέας και levo σημαινει σηκώνω. Η έννοια προφανώς δηλώνει την ημέρα που γίνεται οριστική διακοπή (‘σηκώνω’ , ήτοι παίρνω και ‘διώχνω’ ) της βρώσης κρέατος, η είσοδος, με άλλα λόγια, στην Σαρακοστή και την περίοδο νηστείας. 
Σύμφωνα με μιά άλλη εκδοχή η λατινογενής λέξη καρναβάλι προέρχεται από τις λατινικές λέξεις "carrus navalis " που σημαίνουν ναυτικό αμαξίδιο.Κατά τη διάρκεια των Ελευσινίων Μυστηρίων για να μεταφερθεί το Ιερό Πέπλο της θεάς Αθηνάς στον Παρθενώνα , μέσω της Ιεράς Οδού , παρήλαυνε και μια μικρογραφία ιερού πλοίου , όπως της Παράλου ή της Σαλαμινίας.Οι μικρογραφίες αυτές είχαν ρόδες τις στόλιζαν με άνθη και καρπούς , και έπαιρναν μέρος στις πομπές. Υπάρχουν και αρχαία αγγεία που παριστάνουν το θεό Διόνυσο να κάθεται πάνω σε ένα τέτοιο πλοίο.  
Παρόμοιες γιορτές γίνονταν και σε άλλα μερη προς τιμή θεοτήτων όπως της Ίσιδας. Σ΄ όλες αυτές τις γιορτές το κοινό γνώρισμα είναι η μεταμφίεση. 
 Οι περισσότερες από τις διονυσιακές γιορτές και έθιμα των αρχαίων Ελλήνων πέρασαν στο Βυζάντιο και έφτασαν μέχρι τα χρόνια μας. Σ΄ αυτό βοήθησε και η ανεξιθρησκία, που κατοχύρωσε ο Μ. Κων/νος με το διάταγμα των Μεδιολάνων (313 μ.Χ.). Επίσης, πολύ συνετέλεσε στην διάδοση των ειδωλολατρικών εθίμων και ο αυτοκράτορας Ιουλιανός που τάχθηκε υπέρ της ειδωλολατρίας των αρχαίων με διατάγματα. Ο Θεοδόσιος κυρίως και ο Ιουστινιανός αργότερα, με τα πολύ σκληρά μέτρα που πήραν και τους σχετικούς κώδικες διατάγματα, προσπάθησαν να καταπνίξουν τα ειδωλολατρικά έθιμα, φθάνοντας μάλιστα και σε ακραίες καταστάσεις (σφαγές) για την εδραίωση της ορθοδοξίας.
 Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, οι αποκριές γιορτάζονταν στον Ιππόδρομο. Στις εκδηλώσεις που γίνονταν δεν έπαιρναν μέρος μόνον οι πλούσιοι, αλλά και ο απλός λαός. 
Το καρναβάλι έτσι όπως το γιορτάζουμε σήμερα προέρχεται από την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα απο τη Βενετία που φημίζεται ακόμα για το καρναβάλι της.
  Πρόκειται για ένα έθιμο που διαδόθηκε σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κάθε τόπος ,όμως, προσέθεσε κάτι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και το έκανε μοναδικό. Εκείνο όμως που είναι σίγουρα κοινό  και δεν μπορεί να λείπει από καμία γιορτή καρναβαλιού είναι ο ένθερμος ενθουσιασμός των καρναβαλιστών   , το αστείρευτο κέφι και ο χορός μέχρι τελικής πτώσεως!!!!! 
Και του Χρόνου!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου